top of page
Foto van schrijverjaninedriessen

Waarom is alcoholvrij bier relatief duur?

Bijgewerkt op: 14 okt. 2022

Er rusten veel vragen omtrent de prijzen van alcoholvrij bier want: "Je hoeft er toch geen accijns op te betalen? Waarom betaal je dezelfde prijs voor alcoholvrij bier als bier met alcohol?" Goede vragen! Wij nemen je mee in de prijsjungle van (alcoholvrij) bier.


Bier in het algemeen wordt steeds duurder

Om een beter beeld te krijgen van de prijsbepaling van alcoholvrij bier is het belangrijk om te kijken naar de prijsbepaling van bier met alcohol. De producten bevatten namelijk dezelfde grondstoffen: tarwe, water, hop, gist en mout of granen. Waar je enkele jaren geleden nog €2,50 voor een biertje in de kroeg betaalde, is dit op veel plekken al gemakkelijk €3,50 geworden. De brouwers kampen met hogere productiekosten, zoals hogere energiekosten en de hogere inkoopkosten van graan door de oorlog in Oekraïne. Ook de kroegeigenaren kampen met stijgende energie- en personeelskosten. Beide sectoren hebben daarbij last gehad van de corona pandemie. Zo rekenen de brouwers hun stijgende kosten door aan de horeca, en de horeca aan de klant.

Accijns

De accijns op bier is de laatste jaren gestegen. Daar ondervind je bij alcoholvrij natuurlijk geen last van. Echter, er is ook een belasting om frisdrankgebruik terug te dwingen (verbruiksbelasting). Alcoholvrij bier wordt ook geschaald in deze categorie omdat er suikers inzitten en deze belasting is zelfs verhoogd sinds juli 2022. Dat is jammer, aangezien het een mooi alternatief is om alcoholmisbruik tegen te gaan.


Bepaling prijs alcoholvrij bier

Bier met of zonder alcohol bevat dus dezelfde grondstoffen en moet ook geproduceerd en verkocht worden (via resellers of in de horeca). Het brouwproces van alcoholvrij bier is anders dan bij alcoholhoudend bier en heeft juist meer aandacht nodig dan alcohol houdend bier. Grofweg kun je op drie manieren alcoholvrij bier brouwen:


  • Speciale gist: gist is bepalend voor het alcoholpercentage. Om bier zonder alcohol te maken wordt er gebruik gemaakt van een speciaal soort gist waarbij de vergisting plaatsvind bij een lagere temperatuur. Door het brouwproces tijdig af te breken voor de vergisting kun je bier brouwen zonder alcohol

  • Destilleren: dit is een manier van het verwarmen van het bier waardoor de alcohol oplost. Er kunnen op die manier ook aroma's verloren gaan

  • Filteren: ook is het mogelijk om de alcohol er achteraf uit te filteren. Dit is een vrij kostbaar en langdurend proces en wordt alleen gebruikt door de grote producenten


Ontwikkelingskosten worden ook doorberekend in de prijs. We willen geen simpel maltje meer drinken maar willen dat ons bier karakter heeft en dat de alcohol niet gemist wordt. Deze expertise wordt niet zomaar verkregen en gaat gepaard met veel oefenen.


Ambacht kost geld

Dat de vraag naar "craft bier" in de lift zit zien we allemaal en daar worden we blij van. Ook de vraag naar alcoholvrije speciaalbieren zoals alcoholvrije IPA's, alcoholvrije stouts en alcoholvrije sours stijgt. Deze craft bieren worden gebrouwen door lokale brouwerijen en zijn dus meer bewerkelijk, arbeidsintensief en bevatten vaak meerdere additionele ingrediënten als je ze vergelijkt met machinale gefilterde lagers die we allemaal kennen. Je raadt het al: dit kost natuurlijk geld.


Zien we ook kansen?

Natuurlijk. Om alcoholmisbruik tegen te gaan mogen supermarkten niet meer stunten met korting op alcoholhoudend bier. Zij mogen wel nog reclame maken voor alcoholvrij bier. Dat zie je ook terug op de sportvelden. Kortingen zijn natuurlijk altijd fijn, dus houdt de krantjes van de supermarkt goed in de gaten voor alcoholvrij bier met korting. Van de overheid hoeft alcoholvrij bier geen steun te verwachten, aangezien de suiker tax van 2023 ook alcoholvrij bier duurder wil maken.


Hoe bepaalt OnderNulPuntVijf zijn prijzen?

Webshops waaronder OnderNulPuntVijf werken met marges op inkoopprijzen. Die marges worden berekend op basis van vaste kosten (bijv. huur en personeelskosten) en variable kosten (bijv. verpakkingskosten en verzendkosten). Je kunt stellen: hoe meer een bedrijf tegelijkertijd inkoopt, hoe meer dat de prijs drukt. OnderNulPuntVijf koopt zijn bier op verschillende plekken in:

  • Direct bij de brouwer

  • Via tussenleveranciers (nationaal en internationaal)

Doorgaans liggen de inkoopprijzen die een webshop zoals OnderNulPuntVijf betaalt voor (alcoholvrij) bier bij een brouwer onder de webshopprijzen die gerekend worden voor consumenten. Echter zijn de verschillen vaak niet heel groot bij afname van een paar doosjes. Inkoopvolume is hier dus ook weer een belangrijke factor.


Verder mogen transportkosten niet vergeten worden. Die zul je vaker zien wanneer je direct van een brouwer koopt dan wanneer je via een tussenleverancier koopt. Een tussenleverancier heeft dit al in zijn marge berekend. Maar links of rechtsom: hoe langer een product onderweg is des te hoger de transportkosten (en eventueel importkosten) zijn. En dat is wel zo eerlijk aangezien het milieu ook belast wordt door alle boten en busjes. Wist je trouwens dat OnderNulPuntVijf voor iedere bestelling één boom plant?


Waarom zou je bij OnderNulPuntVijf bestellen?

Janine: "We zouden natuurlijk graag onze bieren een stuk goedkoper aanbieden, maar dat gaat nu eenmaal niet." Wat OnderNulPuntVijf speciaal maakt is dat er zoveel verschillende alcoholvrije bieren van over de hele wereld op één plek te bestellen zijn. Als consument wil je op een gemakkelijke manier verschillende bieren kunnen proeven en niet de wereld hiervoor hoeven afreizen. Dat maken wij mogelijk."


"Wij zijn er voor de liefhebbers en dat zijn we zelf ook. We gaan above en beyond om het beste aanbod te creëren voor onze klanten. Hoe exclusiever het bier is, hoe hoger de prijs is. Als je komt voor een bier dat ook in de supermarkt te vinden is dan raden we je aan om dat daar te kopen. Een Jumbo zal meer inkopen dan wij, dus we kunnen helaas niet dezelfde (lage) prijs voor de producten vragen. Wij bieden deze bieren eigenlijk alleen maar aan voor mensen die niet in Nederland wonen en dus ook niet naar onze lokale supermarkten kunnen gaan. Zo positioneren wij ons als een centraal punt voor alcoholvrije bieren in Europa en hopelijk spoedig wereldwijd."


Conclusie

Hoe je het dus ook wend of keert: het kost tijd, moeite en vooral expertise om een lekker alcoholvrij bier te brouwen en vaak zelfs meer moeite dan bier met alcohol. Dat is een van de grootste redenen waarom alcoholvrij bier niet goedkoper is dan bier met alcohol. Verder moet je rekening houden met verkoopmarges die de café eigenaar of webshop doorberekent en de belasting. Maar dat glaasje vervangen door alcoholvrij heeft ook gezondheidsvoordelen, dus we hopen dat het je niet mag weerhouden om te bestellen. Geef toe, een lekker alcoholvrij speciaal biertje is toch beter dan een spaatje rood?


Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier ons gehele assortiment alcoholvrij bier.










424 weergaven0 opmerkingen

Comments


lervig pineapple alcoholvrij

ONDERNULPUNTVIJF
BLOG

bottom of page