top of page

Tips voor een mooi schoon glas om bier uit de drinken

Foto van schrijver: Frits DunninkFrits Dunnink

Daar ben ik heel eerlijk in: als liefhebber stel ik eisen aan hoe ik bier drink. Een feestelijke, gulle schuimkraag in mijn glas bier vind ik echt een must. Dat zou jij ook moeten vinden, want dat verdien je. Als gast in het café of restaurant, maar ook als je thuis van een biertje geniet.



en mooi schuimend bier kan alleen in een glas dat echt goed schoon is. In een horecazaak waar ze echt liefde voor bier hebben, zit het over het algemeen wel snor. Thuis besteed ik er echt aandacht aan om de glazen waar ik mijn bier uit drink, mooi schoon te krijgen. Ik ken de do’s en dont’s als biersommelier natuurlijk. Maar soms gaat het toch mis.



Zo dood als een pier

Ik had een schone theedoek uit de keukenla getrokken. Een klein moment van overweging toen ik mijn favoriete bierglas onder de hete kraan had afgespoeld. Die schone theedoek was nog droog, dat glas was het eerste waar ik hem voor ter hand zou nemen. Dus ik veronderstelde dat ik gerust ook de binnenkant van het glas ermee kon afdrogen. ’s Avonds bij het eten schonk ik er een mooi abdijbier in. Om te ontdekken dat ik het allicht beter niet van binnen had kunnen afdrogen. Want het bier sloeg meteen zo dood als een pier.


Het vestigde mijn aandacht weer op een belangrijke vraag: hoe maak je een bierglas schoon zodat bier op de beste manier erin tot zijn recht komt?


Boosdoeners

Laten we bij het begin beginnen. Er zijn een aantal dingen waar jouw favoriete drank (bier, zonder of met alcohol) niet tegen kan in een glas. Boosdoener #1 is vet. Zeep- of zetmeelresten en stof volgen op korte afstand.


Vet, zeep of zetmeel laten een onzichtbaar laagje achter aan de binnenkant van het glas. Dat is een efficiënte killer van een mooie schuimkraag op je bier. (Waarom die schuimkraag ook beter is voor het bier, leg ik een andere keer nog eens uit.)

Stof zorgt ervoor dat het koolzuur in je bier belletjes vormt aan de binnenkant van je glas. Zo’n stofje vormt een mooi mousseerpunt. Het schuimt dan misschien wel goed in het glas, maar aan die bubbeltjes herken je dat het toch niet perfect schoon is. Ik moet daar altijd wel om grinniken: als ik op Instagram een gelikt gestylede foto zie van een beerfluencer. Alles klopt, maar op de bolling in het glas tekenen zich koolzuurbelletjes af… Close, but no cigar…


In de machine of met de hand

Bierglazen afwassen kan op twee manieren: met de hand of in de machine.

In het café gebruiken ze dikwijls afwasmachines uitsluitend voor het reinigen van glazen en serviesgoed. Dat zijn vaak geavanceerde apparaten die gebruik maken van technologieën als omgekeerde osmose. De afwas erin wordt op die manier schoner dan schoon. Zelfs ongemakken als het coronavirus zijn niet tegen zoveel waskracht bestand. De glazen drogen met hete lucht, zodat ze echt optimaal schoon weer uit de machine komen.



Als je thuis een afwasmachine hebt waar je bierglazen in wilt reinigen, zorg dan dat die van de binnenkant goed schoon is. Vaak ruikt je vaatwasser fris en komen ook borden, kopjes, pannen en bestek er mooi helder uit. Maar desondanks zweven er onzichtbare vet- en zetmeelresten in het apparaat rond. Daar doe je je bierglazen geen plezier mee.


Uitsluitend voor bierglazen

Ook als ik een vatwasser zou hebben, gaf ik er toch de voorkeur aan om bierglazen met de hand af te wassen. In een schoon sopje, zo heet als je kunt verdragen om het werkbaar te houden. Als je de hele afwas met de hand doet, pak dan de bierglazen als eerste aan. Gebruik geen afwasborstel waar je eerst de vuile lasagneschaal mee hebt schoongeboend. Of waarmee je door de koekenpan bent gegaan nadat je er speklappen in hebt staan te bakken. Ik heb in mijn aanrechtkastje een vaatborstel die ik uitsluitend voor bierglazen gebruik. Dat werkt uitstekend.


Sop een bierglas niet alleen van binnen en maar ook van buiten goed schoon. Zo voorkom je afdrukken van (vette) vingers op de buitenkant van het glas. Of een randje met lippenstiftresten, waar je vriendin het glas aan haar lippen heeft gezet. Dat vind ik in de horeca echt een afknapper en thuis bevordert het mijn biergenot ook niet echt. Maar als je bierglazen echt met aandacht reinigt, is het makkelijk te voorkomen.


Nog een tip: spoel je afgewassen bierglas grondig na met heet water. Wederom van buiten en van binnen. Check of alle zeepresten echt weg zijn.


Afdrogen

En dan: afdrogen. Ik zeg: met een schone theedoek alleen van de buitenkant. Zet afgewassen bierglazen vervolgens omgekeerd op een schone droogdoek of een dubbelgevouwen stukje keukenpapier. Laat ze uitdruppen, achtergebleven vocht neemt de doek of het keukenpapier op. Zet ze na een poosje weer rechtop zodat de binnenkant aan de lucht kan nadrogen. Zo voorkom je ook dat het materiaal van je droogdoek pluisjes achterlaat in het glas.


Nog een pro-tip tot slot. Maak het jezelf gemakkelijk. Spoel na het bierdrinken je bierglazen even om voordat je ze op het aanrecht achterlaat. Zo voorkom je dat het schuim opdroogt dat bij het bierdrinken aan de binnenkant van de glazen achterblijft. En hoef jij bij het afwassen vervolgens (iets) minder je best te doen om het goed schoon te krijgen.





Ben je trouwens nog op zoek naar een favoriet bierglas? Ik zag dat Raoul een mooi model glazen heeft gevonden, waarin geuren en smaken van de meeste bierstijlen optimaal tot hun recht komen. Als ik niet zelf al een enorme collectie bierglazen zou hebben, zou ik er beslist een paar van hebben besteld. Want dit model bierglas staat onder bierkenners echt heel goed bekend.

222 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


lervig pineapple alcoholvrij

ONDERNULPUNTVIJF
BLOG

bottom of page