Als we een lekker (alcoholvrij) bier drinken dan drinken we dat natuurlijk het liefste met anderen. Helaas lukt dat nu even niet, maar ook met maar één bezoeker is het dan natuurlijk een gebruik om even te proosten. En daar komen natuurlijk de nodige gewoonten en gebruiken bij kijken.
De herkomst van het proosten kent verschillende verhalen. De mooiste is wel dat in de middeleeuwen rivaliserende ridders tijdens vredesbesprekingen de kelken tegen elkaar sloegen zodat er van beide drankje ook een deel in de ander zijn kelk kwam. Zo wisten ze dat ze in ieder geval niet vergiftigd zouden worden.
Een andere herkomst is dat men alle zintuigen wilde gebruiken bij het drinken. Ruiken, zien, proeven en voelen deden ze al. En om ook iets te kunnen horen klinken de glazen tegen elkaar. Vooral bij de rijken werd dit gebruik graag toegepast, omdat ze dan ook konden laten horen dat ze kristallen glazen hadden.
De meest waarschijnlijke oorsprong van het proosten is echter dat er in de middeleeuwen nog vaak uit een gezamenlijke beker werd gedronken. Toen mensen steeds meer ieder uit een eigen beker konden drinken, werden de bekers toch nog even bij elkaar gehouden. Hiermee werd het groepsgevoel vastgehouden.
Het uitspreken van een term bij het proosten is het toewensen van iets goeds voor de ander(en). De oorsprong van het woord “proost” is het latijn “prosit” en betekent winst of voordeel. Je wenst dus de ander iets goeds. Vaak wordt dit ook gerelateerd aan de gezondheid van de ander.
En natuurlijk zijn er verschillende gewoontes en termen die bij het proosten gebruikt worden. Op zoek gaan naar een gebruikelijke manier van proosten in een bepaald land of een regio kan knap lastig zijn. Bedenkt maar eens dat je zelf in verschillende gezelschappen al anders proost. En zijn dus waarschijnlijk wel tienduizenden manieren die voor komen.
Zo is het bijvoorbeeld in Duitsland een gebruik om elkaar ook aan te kijken als je proost; “Prost!”. In Hongarije is het onbeleefd als de glazen elkaar aanraken; “Egészségére!”. In China moet je erop letten dat je je glas lager houdt dan je gastheer; “Gānbēi”. En in de Verenigde Staten is het gebruikelijk om eerst specifiek op iemand in de groep te toosten, en daarna nog een algemene toost te doen; “Cheers!”.
En als je je best wilt doen om in een bepaald land met de lokale term te proosten dan wordt dat zeker gewaardeerd. In onderstaand filmpje zie je 28 voorbeelden van hoe dat in verschillende talen kan. Succes met oefenen.
Proost!
Comments