top of page

Ouder worden en minder alcohol drinken

Waarom minder alcohol drinken beter is naarmate je ouder wordt (en waarom het moeilijker is om te stoppen)

 

Naarmate mensen ouder worden, nemen ook de gebreken toe. De gezondheid en welzijn neemt een steeds belangrijkere plaats in. Hoewel vele ouderen de voordelen van een glas wijn of een biertje op prijs stellen, kan overmatig alcoholgebruik een negatieve invloed hebben op onze gezondheid, vooral naarmate we ouder worden. In deze blog bespreken we waarom het belangrijk is om je alcoholgebruik te verminderen als je ouder wordt, en waarom dit tegelijkertijd moeilijker kan zijn.


De Gezondheidsrisico's van Alcohol op latere Leeftijd

 

Alcoholgebruik heeft altijd een risico, maar naarmate je ouder wordt, nemen de negatieve effecten toe. Dit komt door verschillende factoren:

 

Verminderde leverfunctie

Met de jaren vertraagt de werking van onze organen, waaronder de lever. De lever breekt alcohol af, maar naarmate we ouder worden, gaat dit proces langzamer. Dit betekent dat alcohol langer in ons systeem blijft, wat het risico op leverziekten verhoogt.

  

Grotere kans op hart- en vaatziekten

Terwijl gematigd alcoholgebruik soms in verband wordt gebracht met een verminderd risico op hartziekten, verhoogt overmatig gebruik het risico juist aanzienlijk. Dit komt door een verhoogde bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte, beide risicofactoren voor hartaanvallen en beroertes.

 

Verhoogd risico op kanker

Het is algemeen bekend dat alcohol een risicofactor is voor verschillende soorten kanker, waaronder mond-, keel- en borstkanker. Na jaren van regelmatig drinken, neemt dit risico toe.

 

Geestelijke gezondheid

Alcohol kan een negatief effect hebben op de geestelijke gezondheid, vooral naarmate we ouder worden. Het kan bestaande depressies en angststoornissen verergeren en zelfs bijdragen aan cognitieve achteruitgang, zoals geheugenverlies en dementie.

 


De Verleiding van meer Vrije Tijd en Sociale Drinken

 

Hoewel het logisch is om minder te drinken om je gezondheid te beschermen, blijkt het in de praktijk vaak lastig te zijn. Er zijn verschillende redenen waarom het verminderen van alcoholconsumptie moeilijker kan worden naarmate je ouder wordt. Zo heb je meer vrije tijd als je met pensioen gaat en/of als je kinderen het huis uit zijn. Die tijd wordt vaak ingevuld met sociale activiteiten, zoals etentjes of borrels. Dit kan leiden tot een toename in alcoholconsumptie.

 

Daarnaast is er de sociale druk om alcohol te drinken. Alcohol speelt een centrale rol in veel sociale kringen. Of het nu gaat om een verjaardag, een diner met vrienden of een vakantie, alcohol is vaak een vast onderdeel. Het weigeren van een drankje kan soms als ongezellig of ongepast worden gezien.

 

En tenslotte is er de gewenning (verslaving?). Na tientallen jaren van regelmatig drinken kan alcohol een vast onderdeel van je dagelijkse routine zijn geworden. Dit maakt het moeilijk om te minderen, omdat je lichaam en geest gewend zijn aan een bepaalde hoeveelheid alcohol. Dit kan zelfs uitmonden in een fysieke of psychologische afhankelijkheid, wat het nog moeilijker maakt om te stoppen.

 


Strategieën om Je Alcoholgebruik te Verminderen

 

En na al deze problemen helpen we je natuurlijk ook met de oplossing. Minderen of zelfs stoppen met alcohol. Gelukkig zijn er strategieën die je kunnen helpen om je alcoholgebruik te verminderen, zelfs, of vooral, als je ouder bent:

 

Stel duidelijke doelen

Begin met het stellen van haalbare doelen, zoals het beperken van je alcoholgebruik tot een bepaald aantal glazen per week of het alleen drinken tijdens speciale gelegenheden. En natuurlijk hoort het stoppen gedurende een vaste periode hier ook bij, zoals Dry January (of welke andere maand of periode dan ook).

 

Zoek alternatieven

Probeer nieuwe activiteiten of hobby's te vinden die geen alcohol vereisen, zoals wandelen, yoga. Of het verkennen van alcoholvrije of -arme drankjes zoals de bieren van OnderNulPuntVijf.

 

Deel het

Deel je plannen om minder te drinken met vrienden en familie of op social media. Je omgeving kan je ondersteunen en echte vrienden zullen je niet onder druk zetten om te drinken als ze weten wat je doelen zijn.

 

Wees je bewust van triggers

Identificeer de situaties waarin je geneigd bent te drinken en bedenk van tevoren hoe je hiermee om wilt gaan. Dit kan helpen om verleidingen te weerstaan.

 

Zoek (professionele) hulp indien nodig

Als je merkt dat het moeilijk is om te minderen of te stoppen, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Er zijn veel hulpmiddelen en programma's beschikbaar om mensen te ondersteunen bij het verminderen van alcoholgebruik.

 


Dus…

Het verminderen van alcoholgebruik naarmate je ouder wordt, is cruciaal voor het behoud van een goede gezondheid. Hoewel het verleidelijk kan zijn om meer te drinken vanwege extra vrije tijd en sociale druk, is het belangrijk om de gezondheidsrisico's in gedachten te houden. Met de juiste strategieën en ondersteuning is het mogelijk om je alcoholgebruik te verminderen en te genieten van een gezonder en gelukkiger leven op latere leeftijd. En een alcoholvrij bier mag altijd 😁

99 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


lervig pineapple alcoholvrij

ONDERNULPUNTVIJF
BLOG

bottom of page