top of page

Me myself and IPA

Een titel die we hebben gejat van Brouwerij het Uiltje. Één van de vele craft brouwerijen die ervoor gezorgd hebben dat de IPA de laatste jaren een enorme opmars heeft gemaakt. Ook, en misschien wel met name, in de alcoholvrij bieren is de IPA heel populair. In onze shop alleen al verkopen we 18 verschillende soorten.

De geschiedenis van de IPA is een beetje een mysterie. Het verhaal gaat dat de Pale Ale uit Engeland Tijdens de kolonisatie in de 19de eeuw steeds populairder werd in India. Om de lange bootreis goed te doorstaan voegden de brouwers extra hop toe waardoor het bier bitterder werd en kregen de bieren een hoger alcoholpercentage. Deze Pale Ales for India werden vervolgens ook in Engeland zelf populair en waardoor ze tot op de dag van vandaag bij de belangrijkste biersoorten horen.

Het echte, minder romantische, verhaal is dat de Bow Brewery in de jaren 1830 de India Pale Ale als marketing heeft gebruikt om de Engelse markt (terug) te veroveren. Volgens de BJCP (de bier styleguide) is IPA-bier in die tijd zelfs nooit naar India vervoerd. De brouwerij zelf ging een paar jaar later ter ziele maar ze hebben er wel voor gezorgd dat we tot op de dag van vandaag mogen genieten van deze bittere bieren.

Inmiddels zijn er tientallen soorten IPA’s ontstaan. Een aantal brouwers gingen, om de bitterheid te onderdrukken, aroma’s toevoegen of hopsoorten gebruiken die meer smaak hadden. In de VS waren de brouwers veel meer gericht op het gebruik van verschillende hopsoorten en ontstond er een wildgroei aan IPA’s. Terwijl in Engeland de brouwers zich richtten op het constanter en beter krijgen van de IPA en een beperkt aantal hopsoorten gebruikten. Engelse IPA’s zijn over het algemeen ook lager in alcoholpercentage.

Naast de Amerikaanse en “originele” Engelse IPA is er inmiddels ook een Black IPA, Double of Imperial IPA, Triple IPA, New England IPA (NEIPA) en een Session IPA. Allemaal varianten waarbij met het toevoegen van meerdere en verschillende hopsoorten wordt gevarieerd. Ze komen met elkaar overeen dat ze allemaal een IPA-bittertje hebben.

Voor de alcoholvrije bieren geldt dat het bittere van de IPA heel goed geschikt is om het smaakverlies van de alcohol op te vangen. Door de extra hop toe te voegen krijgt het bier toch een volle smaak. En zeker als je dit combineert met het toevoegen van aroma’s van fruit, bloemen en/of kruiden krijg je hele mooie combinaties.

Een bitter (alcoholvrij) bier moet je even aan wennen. Het is net als bij koffie, de eerste keer moet je er echt even slikken maar na een paar keer proeven wen je eraan en ga je het ook waarderen. En er zitten een paar IPAreltjes tussen hoor 😉

Proost!

99 weergaven0 opmerkingen

Comments


lervig pineapple alcoholvrij

ONDERNULPUNTVIJF
BLOG

bottom of page