Telkens als er iemand persoonlijk in onze shop komt kijken wordt er wel een opmerking gemaakt over het design van de blikjes en flesjes. De meeste zijn erg mooi en opvallend, sommige wat saai en/of oubollig. En er zijn ware kunstwerken bij. Laten we eens in de wereld van de etiketten duiken. Want het 👁️ wil ook wat.
Etiketten op bierflessen bestaan nog niet heel lang. Vroeger werd bier vooral in vaten bewaard. In de middeleeuwen werd er heel veel bier gedronken (gemiddeld 300 liter per jaar per persoon) en waren er heel veel kleine brouwerijen en thuisbrouwers. Pas vanaf begin 17de eeuw werd bier ook wel in flessen gehouden. De wijn liep hierin voorop in vergelijking met het bier. Bier was moeilijker lang te bewaren dus werd het snel gedronken. Wijn maakte al eerder gebruik van flessen, al werden die meer als een soort decanteerkaraf gebruikt. Het eerste wijnetiket stamt uit 1631. Het eerste bieretiket is lastig te achterhalen. Flessen bier werden lange tijd verkocht zoals melk in de vorige eeuw van de melkboer kwam. In een krat in neutrale flessen en eventueel met een kenmerk van het soort bier erbij. Aan het einde van de 19de eeuw was het heel gebruikelijk om kannen te gebruiken bij de distributie van bier.
De eerste bieretiketten werden geïntroduceerd om aan de wettelijke eisen te voldoen. Tegenwoordig moet er op een etiket staan:
- De warenwettelijke naam of omschrijving van het bier
- De ingrediënten, het alcoholpercentage, de inhoud en de houdbaarheidsdatum
- De gegevens van de producent
- En de voedingswaarde als het alcoholpercentage onder de 1,2% ABV is.
En al deze gegevens moeten leesbaar zijn (maar soms wordt daar wel een heel klein lettertype voor gebruikt).
En omdat de etiketten uiteindelijk toch op de flessen en blikjes moesten, maakten de commerciële brouwerijen er natuurlijk graag gebruik van om zich hiermee ook te onderscheiden van andere bieren. Als snel worden verschillende lettertypes en groottes gebruikt en verschijnen de eerste plaatjes. En met ontwikkeling van de druktechnieken worden de bieretiketten steeds kleurrijker. Dat is in lijn helemaal met de etiketten voor andere levensmiddelen.
Voor craft bieren geldt over het algemeen dat ze erg creatief zijn met de gebruikte etiketten. En die creativiteit komt ook terug in de etiketten. Er wordt vaak samengewerkt met designers of kunstenaars die de mooie etiketten ontwerpen. Het is een samenspel tussen de herkenbaarheid van het merk en de originaliteit van het ontwerp. Mooie voorbeelden zijn de ontwerpen van het Noorse Lervig door Nanna Guldbæk; bij het Deense Omnipollo zit kunstenaar en medeoprichter Karl Grandin achter de ontwerpen en in Nederland heeft Oedipus mooie ontwerpen waarvoor de Franse ontwerper Victor Brangolo medeverantwoordelijk is.
Maar natuurlijk is het het leukste om naar etiketten te kijken, dus van daar dat we hieronder een aantal mooie laten zien.
Pr👁️👁️st
Comments