Heel veel mensen doen mee aan Dry January. Zoals we al eerder vertelden is het erg populair en onze omzet in deze maand is ongeveer 2 keer zo hoog als in andere maanden. Maar er blijven ook geluiden klinken van mensen die het niets vinden, vooral op social media. En we zien een beweging waarbij mensen zelf wel een maand kiezen om niet te drinken of een langere periode geen alcohol nuttigen. Tijd dus om hier eens dieper in te duiken en de ontwikkelingen rondom Dry January eens op een rijtje te zetten.
Geschiedenis
Als we terug gaan naar de oorsprong van Dry January komen we uit in Finland, waar al vanaf 1940 wordt gestimuleerd om de maand januari rustig aan te doen. De Tammikuu ilman alkoholia, zoals dat daar heet. Eén op de 8 Finnen doet inmiddels mee aan de alcoholvrije maand.
De echte populariteit van Dry January ontstond toen in 2013 een liefdadigheidsorganisatie in Engeland dit initiatief organiseerde. Sindsdien is de populariteit in veel landen enorm toegenomen en is het een wereldwijd fenomeen geworden waar miljoenen mensen aan meedoen.
Twee kanten van dezelfde medaille
Enerzijds zorgt deze groei van de populariteit ervoor dat mensen langer geen alcohol drinken, zoals een paar maanden of een jaar. En sommige mensen kiezen een andere maand uit om niet te drinken.
Anderzijds blijven er ook geluiden die alcoholvrij (bier) niet stoer is en zijn er mensen die het (nog) niet accepteren dat je een maand niet drinkt.
Het laatste zien we als groeistuip van de populariteit. Waar eerst grappen werden gemaakt als “alcoholvrij bier is als een BH aan de waslijn..” (moeten we de zin nog afmaken?), zien we nu op social media nieuwe grappen voorbij komen. Een bekende is natuurlijk dat iemand een Droge Witte Wijn bestelt (“want in doe aan Dry January”). Maar ook mensen die vol commitment aangeven dat ze aan Dry January doen en vervolgens met meerdere excuses komen om toch te drinken (een huwelijk, een verjaardag en tot slot “omdat het dinsdag is” 😂). Iets minder vinden we het wanneer twee vrienden elkaar tegenkomen en de ene een biertje aanbiedt, de ander reageert dat hij aan Dry January doet, waarop de ene wegloopt en reageert met “Dan zie je wel in februari”.
Maar ondanks deze (nieuwe) grappen wint het niet drinken aan populariteit. We zien veel dat mensen een ander moment kiezen om niet te drinken. Iemand die in september niet heeft gedronken, februari niet drinkt (is natuurlijk ook de kortste maand van het jaar) of een aantal maanden of een jaar achter elkaar. Mensen worden zich meer bewust van de negatieve gevolgen die het nuttigen van alcohol en zijn meer met hun gezondheid bezig. Mensen bewegen meer dan een aantal jaren geleden. Zo is het aantal sportscholen de afgelopen 25 jaar verviervoudigd en zijn mensen met de opkomst van de smartwatches en fitness trackers veel meer bezig met hun dagelijkse activiteit. En mensen letten meer op wat ze wel of niet nuttigen. Daar hoort het niet drinken van alcohol ook bij. En omdat de smaak van alcoholvrije bieren steeds beter is geworden, zien we daar juist een stijgende vraag.
De toekomst van Dry January
En hoe ziet de toekomst eruit voor Dry January? We voorspellen dat de populariteit alleen maar toeneemt. Zo hebben veel restaurants en café’s vooral in deze periode lekkere alternatieven en gaan ze ook inzien dat de vraag naar deze drankjes het hele jaar door blijft. We denken dus dat er een grote olievlekwerking uit zal gaan van Dry January en meer mensen er aan mee gaan doen en ook langere of andere periodes alcoholvrij gaan worden. We zullen ook zien dat het alcoholgebruik zal afnemen en er minder excessief gedronken zal gaan worden. Elke dag een glaasje bier wordt minder en minder geaccepteerd en mensen zullen zich daar langzaamaan bewust van gaan worden. Ondertussen wordt ook de agressieve lobby van alcoholgiganten aan banden gelegd. Zo mogen bijvoorbeeld in Engeland en Australië bij sportwedstrijden geen reclame worden gemaakt voor alcoholvrij bier al er ook een variant verkrijgbaar is met alcohol van hetzelfde merkt. En wat dacht je van de Amerikaanse professor (Dr. Jackler) die al enige tijd pleit voor strengere waarschuwingen op alcoholhoudende producten, vergelijkbaar met die voor tabaksproducten, vanwege het bewijs dat alcoholgebruik kan bijdragen aan verschillende soorten kanker, zoals mond-, keel- en slokdarmkanker.
Enfin, we horen vaak dat alcohol dezelfde ontwikkeling doormaakt als sigaretten in de afgelopen tientallen jaren. Dat denken we inderdaad ook. Maar als je weet dat er jaarlijks ongeveer 2,8 miljoen mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik, dan lijkt ons dat alleen maar een goede ontwikkeling.
En om deze blog positief af te sluiten constateren we dat steeds meer mensen de positieve gevolgen van minder alcohol drinken inzien en het steeds meer geaccepteerd wordt om een avondje of een langere periode geen alcohol te drinken. En dat vinden we een hele mooie ontwikkeling.
Commentaires