top of page
Foto van schrijverraoulvanneer

Foodpairing

Van de week kreeg ik een tip dat je ook lekker kunt koken met alcoholvrij bier (dankjewel Sabine). Dat zette me aan het denken. Welk gerecht eet je eigenlijk het beste bij welk bier? Oftewel: wat is de beste foodpairing met (alcoholvrij) bier?

Eigenlijk is de term foodpairing niet helemaal correct. Foodpairing is het combineren van verschillende voedingsmiddelen vanuit het oogpunt van de smaak. Een andere term, foodcombining, beschrijft welke voeding het beste te combineren is gezien vanuit het oog van de gezondheid. Het combineren van bier (of wijn) met eten wordt dan beer and food matching of pairing genoemd.

Het W-woord is net al even langs gekomen. Want de foodpairing met drank kennen we natuurlijk het beste vanuit de wijnen. Wit bij vis, rood bij vlees. Waar vroeger eenvoudigweg de lokale wijnen bij de lokale gerechten werden geserveerd, werd er aan soorten bier bij het eten al helemaal geen aandacht besteed. Maar met de komst van veel verschillende en extreme biersmaken is ook beer en food pairing een dingetje geworden.

bijvoorbeeld een stout bier bij oesters

Belangrijk om smaken te combineren is natuurlijk dat je de smaken herkent en kunt plaatsen. In onze blog over smaak staat daar al een en ander. Vaak worden bieren ingedeeld op basis van kleur. Alhoewel dit niet helemaal de lading dekt is het wel één van de beste manieren om je food pairing aan te vliegen. Daarnaast wordt ook het alcoholpercentage vaak gebruikt om je “biermenu” op te bouwen. Maar daar hoeven we bij alcoholvrij bier geen rekening mee te houden.

Helemaal mooi dat geouwehoer, maar wat drink je nu waarbij? Voordat we dat gaan verklappen, toch nog even de mogelijkheden op een rijtje hoe je kunt combineren. Je kunt en namelijk voor zorgen dat je bier je maaltijd completeert, contrasteert of neutraliseert. Met completeren bedoelen we bijvoorbeeld dat een rijk gerecht ook een rijk bier nodig heeft. En verfijnde gerechten juist een subtiel biertje. Bij contrasterend wil je juist kijken hoe je tegenstellingen op kunt zoeken. Een voorbeeld is een stout bier bij oesters. En bij neutraliseren denken we snel aan bijvoorbeeld lichte bieren bij kruidige gerechten. Een goeie biersommelier kent zijn bieren en weet hoe hij de smaken ervan zo goed mogelijk tot zijn recht kan laten komen.

koken met (alcoholvrij) bier kan heel lekker zijn

En nu het geheim van goeie bier pairing. Zelf gebruiken onderstaand overzicht:

- Fruitige bieren en gemberbier bij de borrel of als aperitief

- Zurige bieren bij vis, een salade of een licht voorgerecht

- Blond bier en pils bij kruidig eten, hamburgers en salades

- Tarwebieren (Weizen/wit) ook bij kruidig eten, maar ook bij fruitige desserts

- IPA’s bij rood vlees, barbecue en kruidig, maar niet heet eten

- (Pale) Ale’s bij pizza, gefrituurde of gerookte gerechten

- Donkere bieren bij het nagerecht of als digestief

En als je een volgorde zoekt waarin je de bieren wilt serveren dan kun je daar ook bovenstaande volgorde voor gebruiken. Hiermee “bouw je de smaken op”.


En we sluiten af waar we mee begonnen. Want koken met (alcoholvrij) bier kan heel lekker zijn. Als je kookt met alcoholhoudende dranken zal er altijd een substantieel deel van de alcohol in het eten achter blijven. Kook je dus met alcoholvrij bier (of wijn) dan heb je daar geen last van. En qua smaak zal je ook weinig verschil proeven. Kijk dus gewoon naar lekkere recepten met bier (bijvoorbeeld bij biersommelier en kok Arvid Bergström) en vervang de genoemde bieren door een alcoholvrije variant. We adviseren je met alle liefde welke bieren je daarvoor het beste kunt gebruiken.

Proost en smakelijk!

200 weergaven0 opmerkingen

Comments


lervig pineapple alcoholvrij

ONDERNULPUNTVIJF
BLOG

bottom of page