top of page

Een nieuw alcoholvrij Trappistenbier?

Bijgewerkt op: 11 apr.

Edited 11-4-24 Zoals jullie waarschijnlijk al weten is Nillis van La Trappe het allereerste alcoholvrije Trappistenbier ter wereld. En het is door de bierkenners van Bierista verkozen tot lekkerste alcoholvrije bier van Nederland. Dat roept al snel de vraag op wat precies een Trappistenbier is. En we vertellen jullie of we nog meer alcoholvrij trappistenbier kunnen verwachten.


Trappistenbier, ook wel trappist genoemd, is bier dat door monniken wordt gebrouwen. Deze Monniken heten ook wel Trappisten en zijn Monniken van de orde der cisterciënzers. Trappisten brouwen verschillende soorten bier en de naam "trappist" is afkomstig van de Franse abdij waar de naam van de trappistenorde vandaan komt: abdij Notre-Dame de la Grande Trappe.


Op dit moment zijn er 10 trappistenkloosters. Vijf in België, twee in Nederland en één in Oostenrijk, Italië en Engeland. Deze brouwerijen/kloosters worden gekenmerkt door drie zaken:

  1. De productie vindt plaats de grond van op het klooster

  2. Het klooster is zelfstandig en geen onderdeel van een grotere organisatie en de productie vindt plaats onder toeziend oog van de Monniken

  3. De opbrengsten van het bier gaat naar een goed doel


Vaak worden Trappisten bieren verward met Abdij bieren. De laatste is een bier dat gelieerd is aan een klooster. Maar het voldoet niet aan alle drie de eisen van een Trappistenbier. De brouwerij is vaak onderdeel van een groter concern en het bier is meestal alleen in naam verbonden aan de abdij. Er zijn verschillende alcoholvrije abdijbieren te krijgen, zoals Leffe, Affligem en Ter Dolen.


Komt er nog meer alcoholvrij trappistenbier?

Ja, er is sinds kort een nieuwe alcoholvrije trappist op de markt. Nillis van La Trappe krijgt gezelschap van een alcoholvrij Witbier. Nillis is een donker, amberkleurig bier met een diepe smaak met een hint van caramel en chocolade. Zijn broertje (of zusje) heeft de naam Epos en is een fris, troebel lichtblond bier met een royale schuimkraag. De smaak wordt gekenmerkt door een aangename bitterheid en een frisse afdronk. Ideaal dus om van te genieten in het zonnetje. Nu verkrijgbaar..


Van andere Trappistenkloosters hebben we nog geen berichten dat ze de initiatieven van La Trappe volgen. Maar na het succes van de Nillis kunnen ze natuurlijk niet achter blijven.

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


lervig pineapple alcoholvrij

ONDERNULPUNTVIJF
BLOG

bottom of page