top of page

Duurzaam bierbrouwen

Om maar gelijk te beginnen met het slechte nieuws: bierbrouwen is (nog) niet erg duurzaam. Maar gelukkig zijn er ook heel veel positieve ontwikkelingen en initiatieven te melden.


Om te beginnen is er veel water nodig om bier te maken. De grote efficiënte brouwers gebruiken ongeveer 3 liter water voor een liter bier. Craft brouwerijen hebben daar gemiddeld 6 liter water nodig. Maar dan is er ook alles meegerekend. Tot aan de koffie van de medewerkers toe.


Ook de CO2-uitstoot ligt bij kleine brouwerijen meer dan 3 keer hoger dan bij de efficiënte grote jongens (1031 gram/liter vs 299). Met name het inefficiënte productieproces is hier debet aan.


Bij een derde aspect op het gebied van duurzaamheid komen de craft brewery’s eindelijk beter uit de bus: het gebruik van biologische grondstoffen. Een groeiend aantal (alcoholvrije) bieren wordt biologisch gebrouwen. Dat wil zeggen dat er geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt bij de teelt van de gerst, hop en eventuele andere ingrediënten. En biologisch is echt niet zomaar een marketing term. Het is streng gereguleerd en wordt ook regelmatig gecontroleerd.


Als we een aantal voorbeelden willen noemen van brouwerijen die op het gebied van duurzaamheid goeie stappen zetten beginnen we met de Bird Brouwerij uit Diemen. Naast de zoektocht om hun eigen productieproces efficiënter en duurzamer te maken compenseren ze de CO2 uitstoot door bomen te planten. Voor elke 100 liter bier die zij brouwen, planten ze een boom. Inmiddels hebben ze al bijna 70.000 bomen geplant. Daarnaast compenseren ze het watergebruik door te doneren via de organisatie Made Blue. Zij geven mensen in ontwikkelingslanden toegang tot schoon drinkwater. Inmiddels hebben ze alleen al in 2019 1,2 miljoen liter water detoneert.



Een ander gaaf voorbeeld is BrewDog uit Schotland. Inmiddels uitgegroeid tot een echte multinational hebben zijn duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Onder het mom van “Tomorrow Starts Today” streven ze ernaar om 2 keer zoveel CO2 te compenseren dan dat ze zelf veroorzaken. Hiermee zijn ze dus inmiddels “Carbon Negative”. Ook zij zetten het planten van bomen in om deze doelstelling te halen. Zij maken ook een sustainabilitiy report om over de duurzaamheid bij BrewDog te communiceren.


Tot slot melden we nog een paar voorbeelden van bieren en brouwerijen biologisch zijn. In Nederland zijn dat Wispe Brouwerij uit Weesp, Brouwerij Troost en Brouwerij ’t IJ. Ook de Organic Blonde van Lowlander is, zoals de naam al zegt, helemaal biologisch. Zo maken deze brouwers niet alleen lekker (alcoholvrij) bier, maar zijn dus ook nog duurzaam bezig.

130 weergaven0 opmerkingen

コメント


lervig pineapple alcoholvrij

ONDERNULPUNTVIJF
BLOG

bottom of page