Vanaf aanstaande woensdag begint de vastenperiode weer. Maar waar komt dit eigenlijk vandaan en houdt het in? En hoe kun je er, op een moderne manier, ook aan mee doen?
Vasten is een katholieke traditie. Maar al enkele honderden jaren voor Christus werd er aan de vastenperiode gedaan. Door het Bijbelse verhaal van de kruisiging heeft het alleen een iets andere invulling gekregen. Overigens worden christenen helemaal niet verplicht om te vasten. In Romeinen 14 staat geschreven dat het iedereen vrij staat om te vasten, zolang je anderen hier maar niet over gaat beoordelen.
De periode van vasten wordt altijd de 40 dagen tijd genoemd. Als we nu tellen van Carnaval (As-woensdag) tot aan Pasen, dan tellen we echter 46 dagen. In de katholieke leer van het vasten tellen de zondagen echter niet mee. En in andere tellingen wordt de laatste week van het vasten niet meegeteld. Zo ook bij de IkPas telling van de 40 dagen challenge (waarover later meer).
Hoe je vast mag je helemaal zelf in vullen. In het begin van het vasten waren er mensen die tot zonsondergang niet dronken of aten. Later werd daarvoor in de plaats geen
(onrein) vlees gegeten. Er staat me nog een verhaal bij van mijn oma die tijdens het vasten op weg naar de kerk een vlieg in haar mond kreeg en daar helemaal van overstuur raakte. Kinderen aten in die periode geen snoep en hadden een eigen vastentrommeltje waarin ze al het gekregen snoep in die periode verzamelde. En met Pasen konden ze zich dan een ware sugar rush eten.
Tegenwoordig vullen we de vastenperiode in door bijvoorbeeld niet te roken of niet drinken. Zelf drink ik al meer dan 10 jaar geen alcohol in deze periode. Sinds een paar jaar sta ik mezelf wel toe om 0,5% bier te drinken. Maar het is, zoals de apostel Paulus als zei, helemaal aan jezelf om wel of niet mee te doen en om er invulling aan te geven.
De term “intermediate fasting” heeft niet veel met de vastenperiode te maken. Bij deze methode word je voorgeschreven wanneer je mag eten en wanneer niet. De populairste variant hiervan is dat je alleen maar eet tijdens een beperkt aantal uur op een dag. Bijvoorbeeld tussen 13 en 19 uur. De overige tijd drink je alleen maar water. Maar er zijn nog veel andere varianten mogelijk.
Als je tussen Carnaval en Pasen 40 dagen niet wilt drinken kun je meedoen met IkPas. Naast de Dry January, bieden ze ook ondersteuning tijdens deze periode. Uiteraard doe ik daar zelf ook weer aan mee. Als je bij het OnderNulPuntVijf wilt aansluiten, klink dan op deze link en meld je aan. Maar je mag er natuurlijk ook op je eigen manier invulling aan geven.
Proost!
Comments