top of page

Hoe gaat het nu eigenlijk met..... ONP5?

Bijgewerkt op: 20 mei 2023

Alles over OnderNulPuntVijf: hoe deze startup alcoholvrij bier bijzonder en toegankelijk maakt voor de hele wereld. Een interview door Manon Steenbergen


ONP5 OnderNulPuntVijf Janine Driessen

We zien de laatste tijd enorm veel nieuwe bieren in jullie assortiment, hoe doen jullie dat?


Dat klopt, we hebben maar liefst 115 nieuwe bieren in vier maanden tijd aan ons assortiment toegevoegd. Dat zijn bijna 30 nieuwe bieren per maand.


Eén van onze klanten vroeg of wij nog wel slapen. Het antwoord is ja, wij slapen heerlijk. Maar als we wakker zijn dan moeten we er gewoon voor zorgen dat we alle nieuwe alcoholvrije bieren binnenhalen.


Hoe we daar allemaal aan komen, kunnen we natuurlijk niet precies blootgeven. Maar een deel komt via onze vaste leveranciers in zowel het binnen- als buitenland, een deel halen we zelf direct bij de brouwers en natuurlijk hebben we verder goede connecties in de speciaalbierwereld om aan de meest exclusieve parels te komen.


Wat is het tofste nieuwe bier van 2023?


Persoonlijk zijn we groot fan van brouwerij Mash Gang en dat steken we niet onder stoelen of banken. De eerste keer dat we de Reign in Blood aanboden was hij binnen twee weken uitverkocht. We hebben dit bier nu twee keer opnieuw besteld en klanten kopen hem met 12 stuks tegelijk. Dat vinden wij natuurlijk gaaf.


Verder is het ook leuk om te zien dat de bekendere brouwerijen zoals Texels Skuumkoppe een eerste alcoholvrij bier uitbrengen. Dat bier is wat ons betreft toch best onderscheidend door de lichtbruine kleur en hinten van karamel. Weer eens wat anders dan pils of IPA.


Ook kwam Two Chefs Brewing dit jaar met de Funky Falcon alcoholvrij en er komt nog van alles aan. Verder zijn er twee nieuwe bieren uit België die wij erg gaaf vinden. De G.O.D. (wat staat voor Good Old Days) is door brouwerij Anders gebrouwen vanuit een mooie ideologie. De G.O.D. is hun eerste bier en wordt erg goed ontvangen door onze klanten. En de Galea - Holy Roasty, één van de eerste donkere alcoholvrije bieren die echt body heeft. Super lekker.


Jullie bieden sinds kort ook meer aan dan alcoholvrij bier, klopt dat?


Ja dat klopt. Soms doen brouwerijen eenmalig iets geks, zoals de hot sauce van Mash Gang. Dan moeten we dit natuurlijk in ons assortiment hebben, alleen al omdat we het zelf zo vet vinden. Maar we hebben de laatste tijd ook wat meer aandacht besteed aan andere dranken dan alcoholvrij bier.


Zo komen vandeStreek, Lowlander en Kaapse Brouwers met soda's. Maar ook hebben we ginger beer, shandy, hopwater en een enkele kombucha toegevoegd aan onze collectie. Daar blijft het wat ons betreft voor nu ook even bij. De soda's komen van brouwerijen waar wij al alcoholvrije bieren van hebben en de andere soda's nemen wij alleen op in ons assortiment als er hops of dergelijke aan toegevoegd zijn.


Al die pakketjes die bezorgd moeten worden, is dat niet slecht voor het milieu?


We begrijpen dat we door het versturen van bierpakketten een ecologische footprint achterlaten. Duurzaamheid is daarom erg belangrijk voor ONP5. Wij planten voor iedere bestelling die geplaatst wordt een boom. Dat betekent dat er al duizenden bomen geplant zijn, alleen al in dit jaar. Ook proberen we zoveel mogelijk karton te recyclen.


Wanneer bieren de houdbaarheidsdatum naderen of wanneer ze een deukje hebben, dan gaan ze weg via de app van TooGoodToGo. Dit jaar hebben we al ruim 150 bieren kunnen redden van de prullenbak.


Verder slaan wij grote hoeveelheden alcoholvrij bier op in het magazijn van Hubbel. En wanneer we iets nodig hebben, komen zij dit brengen met hun zero emissie pakketservice naar onze locatie op de Hellingweg.


Jullie leveren aan horeca. Wat zijn de tofste nieuwe partners van 2023?


Eén van onze tofste B2B klanten is toch wel restaurant Feu in Utrecht. Zij bereiden op vuur en koken met groenten, waarbij vlees of vis echt alleen een aanvulling zijn. Bij het 5 tot 8 gangen menu serveren zij waanzinnige en zeer exclusieve bijpassende speciaalbieren.


Wij leveren het restaurant natuurlijk de lekkerste en meest exclusieve alcoholvrije bieren. Zo kun je toch een food pairing mee pakken als je de bob bent. Sinds kort hebben zij een tweede vestiging geopend in Amsterdam, de Barley Room. Ook hier leveren wij onze toffe alcoholvrije bieren met veel plezier.


Werken jullie alleen met horeca samen, of ook nog met andere partijen?


We werken met veel partijen samen. Zo groei je niet alleen als bedrijf maar blijf je ook leren en innoveren. In 2023 zijn we een paar keer verschenen in de landelijke dagbladen waaronder Het Parool en NRC. Dat was niet gelukt zonder de woordkunsten en het uitgebreide netwerk van van Esmee Langereis. Via haar website WhattoDrink kun je overigens nog veel reviews vinden van alcoholvrije dranken en natuurlijk van onze alcoholvrije bieren.


Verder maken de mannen van Speciaalbierwereld wekelijks een foodpairing met onze alcoholvrije bieren en natuurlijk zijn er veel bloggers die recensies voor ons maken en dat verspreiden via hun social media kanalen.


Ook leveren wij aan andere B2B partijen zoals kantoren, maar ook alcoholvrije bier tastings worden steeds populairder. Denk hierbij aan de proeverijen van Bier Broeders, Ferry Wijnhoven of De Bierschrijver a.k.a. Frits Dunnink die een hele gave proeverij deed bij inspiratie-locatie De Groene Afslag.


Tot slot werken we samen met Untappd en toasten we daar actief op. Ook leuk om te lezen wat onze klanten vinden van onze bieren wat een goede graadmeter bij ons inkoopproces is.

Wordt ONP5 offline groter dan online?


Dat denken we niet, maar omdat we offline op meer plekken zichtbaar zijn zien we dat wel online terug in de aankopen. Onze grootste omzet komt echter nog steeds uit de webshop, dus het is ook zeer belangrijk om online goed zichtbaar te zijn.


Verder vinden we het leuk om met onze alcoholvrije bieren op een markt te staan en zijn we niet vies van een beetje merchandise. We hebben dit jaar een nieuw glas gelanceerd en het zou goed kunnen dat er binnenkort weer nieuwe truien of andere leuke gadgets aankomen.


Vanaf waar werken jullie op dit moment?


We hebben een locatie in Scheveningen waar we inpakken, (deels) opslag hebben en waar onze kantoorruimte is. Hier zijn we iedere dag te vinden. Super fijn, zo dicht bij het strand. Op vrijdag gaan wij open tussen 12.00 en 17.00 voor bezoekers waar wij ze voorzien van het beste advies over alcoholvrij bier.


Er liggen plannen om ons bier ook op andere plekken aan te gaan bieden middels een soort shop-in-shop idee. Dat is nog niet rond, maar als dat lukt zou dat heel tof zijn.


Hoe komt het dat het zo goed gaat met ONP5?


Zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met lekker alcoholvrij bier, dat is onze passie. We werken iedere dag hard en blijven gefocust. Hoewel we ons werk heel serieus nemen en waar de nodige stress er soms bij komt kijken, blijven we ook veel leuke dingen doen en staat humor hoog in ons vaandel.


Het runnen van een business is veel vallen, ervan leren en weer opstaan. Maar vooral veel mensen enthousiasmeren en vanuit oprechtheid ondernemen. Dát is wat wij doen en waar we energie van krijgen.

Wat gaan we nog van jullie zien?


Er staan nog leuke samenwerkingen op de planning met Zweedse influencers, bier magazines en we gaan meer reclame maken (we zeggen nog lekker niet waarmee, maar nee, het is niet alleen in Google).


Brouwerij Frontaal komt met een nieuw alcoholvrij bier (hebben we gehoord) en er komen nog een paar zeer speciale bieren aan uit Canada. Hier moet je diep voor in de buidel tasten, maar dan heb je ook wel echt de top-top-top van de alcoholvrije bieren.

Verwacht ook meer content op onze website, meer blogs en natuurlijk gewoon hartstikke veel nieuwe bieren. Want daar draait het uiteindelijk natuurlijk allemaal om. Vanuit OnderNulPuntVijf zouden we zeggen: stay tuned!



ONP5 Raoul van Neer & Janine Driessen

254 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


lervig pineapple alcoholvrij

ONDERNULPUNTVIJF
BLOG

bottom of page